onsdag den 20. april 2011

Påskeferie....

Bloggen holder påskeferie (og har gjort det noget tid nu, sorry) - men vender stærkt tilbage derefter, og der skal vi både se på Coop's brød og brød med tang! Vi læses, spises whatever, ved.


IMG_1771

tirsdag den 12. april 2011

Test #5: Nyt Nordisk fra Kohberg

IMG_1719

Kohberg er et af de brødbrands, der virkelig gør meget ud af at forny sig og være synlige i medierne. "Hva' ska' jeg sige?" - "Boller fra Kohberg" - ja den hænger stadig ved! Nok et af de mest brugte reklameslogans i min tid i hvert fald. Og Kohberg still got it goin' on - for et års tid siden vil jeg tro, fornemmede de den voksende tendens her i Danmark - det med at gå tilbage til det oldnordiske i vores mad. Man ser det på Noma, hvor der laves mad med havtorn, blæretang og bygkorn, der sættes virkelig en ære i at bruge de gamle nordiske råvarer. Kohberg sprang med på bølgen og lancerede en række brød under navnet "Nyt nordisk". Fra serien har jeg testet "rugbrød med bløde rugkerner", som I ser på billedet.

Først og fremmest tiltaler 'nyt nordisk'-mærkaten mig ret meget, jaja jeg er også en sucker for rustik mad. Og det ser pænt ud med havregryn drysset ud over skorpen. Når det er sagt, så er det virkelig et brød med bløde kerner, jeg tror, det kan tygges af det sløveste gebis. På den måde lever det ikke helt op til det rustikke, jeg efterspørger, når jeg hører det der nordisk. Men egentlig tænker jeg så på et sejt rugbrød med sten imellem kernerne, og det vil jeg jo heller ikke have. Herhjemme blev der sagt om brødet, at man var skuffet over skivernes størrelse. De er meget små, og man skal nærmest spise 4 skiver for at få en let sult under kontrol.
Brødet her er ikke direkte kedeligt, men smagen er liiige lidt for mild for mig, mere smag tak. Jeg vil gerne smage på flere af de nordiske varianter. På Kohbergs hjemmeside har jeg læst lidt om dem, og eksempelvis skriver de om 'rugbrød med fibre og havre': "Nyt Nordisk Rugbrød med Fibre og Havre er et rigtig lækkert og lidt syrligt brød bagt med masser af forskellige kornsorter og bl.a. æblefibre – deraf navnet. Brødet er lige sagen for dem som kan li’ brød der virkelig ”smager af noget”." - lige noget for mig, det glæder jeg mig til at smage!

Nyt Nordisk fra Kohberg med bløde rugkerner får 6 stjerner ud af 10 mulige. Heri er medregnet nordisk-brandet, som jeg godt kan lide. Fordi rugbrød er nordisk, og det er ok at spille på, synes jeg. High five til Kohberg for både at være et solidt traditionelt brødnavn, vi alle kender, og samtidig springe med på moderne tendenser. Sådan.

lørdag den 9. april 2011

Weekendrugbrød: Min mors

DSC01260

Weekend hjemme hos mine forældre byder på det her hjemmebagte brød, spækket med kerner: hørfrø, sesam, solsikke og græskarkerner. Helt ærligt, så er det det bedste rugbrød, jeg kender. Jeg spiser det som regel med ost på herhjemme, fra min fars ostekasse. Store gule, tørre oste med knasende saltkorn (Vesterhavsosten fra Thise, hint hint).

Tilbage til rugbrødet: Det er utroligt, det kan hænge sammen med så lidt dej rundt om kernerne, men det gør det altså, det her rugbrød smuldrer ikke - modsat mange andre hjemmebagte rugbrød, jeg støder på. Hemmeligheden er, at lige efter hun tager det ud af ovnen, pakker hun det ind i opvredne viskestykker, altså helt våde, og der ligger de pakket ind til dagen efter. Så ja, det er ikke til den utålmodige rugbrødsspiser. Til gengæld bager min mor altid en hel masse på en gang og fryser dem ned, og de er faktisk ligeså lækre, når de kommer op igen. Sprød skorpe, blød midte, perfekt balance mellem surt og sødt, som jeg synes, et rugbrød skal - altså surheden er supervigtig, men ikke sådan at det kan mærkes oppe bag kindtænderne.
Her ses brødet i sin næsten fulde størrelse, det er lidt længere end en bærbar computer. Billedet snyder lidt, fordi det er et stort spækbræt. Er der i øvrigt nogen, der ved, hvordan man får sine billeder til at syne større her på blogspot? Jeg synes, billederne kan virke lidt fesne i den størrelse her.

DSC01259

torsdag den 7. april 2011

Test #4: Sandwichrugbrød fra Schultstad



Jep, kendt fra TV, så det skulle jeg selvfølgelig smage - denne mutation mellem rugbrød og franskbrød, som skulle give evner til at rive døre af køleskabe. Og egentlig passer det ikke helt ind i min test, for kære venner, det her er helt klart mere et franskbrød end et rugbrød.

Brødet er blødt, uden rigtige kerner. Godt nok er det brunt, som rugbrød, men det er bagt med en del hvede for at blive så blødt. Konsistensen er præcis som franskbrød, men farven og navnet giver selvfølgelig en god samvittighed. Eller sådan har jeg det i hvert fald; jeg vil rigtig gerne spise hvidt brød, fordi det er lækkert, men for mig er det en weekendting, og rugbrød er til en anden lejlighed. Sandwichrugbrødet er et kikset forsøg på at imødegå de to helt forskellige brødsituationer.
Til gengæld lykkedes det mig at få det bedste ud af det her racekryds. Jeg ristede det og puttede ost og skinke imellem, altså som en toast. Det fungerede mega godt, fordi rugbrødstoasten tit er sådan lidt....ja man vil bare hellere have den med helt hvidt toastbrød (deraf navnet, jo!). Med sandwichrugbrødet får du en toast med mørk kant, og stadig mulighed for at trykke den flad og toast-formet i en toaster, hvis du har sådan en.

Som man måske kan se må dette billede, falder brødet let sammen som et franskbrød. Som rugbrød får det 0 ud af 10, men med blik for den udmærkede funktion som et alternativt toastbrød får det altså 3.

I øvrigt kan jeg se, der er ved at være en overvægt af Schulstadbrød, det er ikke med vilje, men de dominerer altså brødhylderne ret hårdt i DK. Næste anmeldelse bliver fra et andet mærke, promise!

tirsdag den 5. april 2011

Test #3: Multikernerugbrød fra Schulstad


"Levebrød er bagt til dig, der ikke vil gå på kompromis med din naturlige, sunde og fedtfattige livsstil. Levebrød Multikernerugbrød er fyldt med så mange fuldkorn, at 2,5 skive er nok til at dække dit daglige fuldkornsbehov."

Sådan skriver Schulstad bag på alle sine brød med mærket 'levebrød', som vi efterhånden har kendt til nogle år. Fuldkorn er hot. Og så kunne jeg skrive en hel masse om den moderne tendens - back to basic, Bonderøven, sten i maden og sådan noget. Men jeg holder mig til den her skive udmærket brød fra Schulstad.
Brødet er først og fremmest meget mildt i smagen. Nærmest en smule sødt. Der er tilsat bygmalt, måske er det det, der søder. Igen har vi her et kernerugbrød, der ikke har andre former for kerner end den klassiske rugkerne. Man kan skimte en smule brændthed på toppen af skorpen, det synes jeg faktisk er lækkert. Lidt crunchy, og minder en om, at det her faktisk engang har været i en ovn, og ikke altid på en hylde i en butik.
Butikken var i dette tilfælde Kiwi, hvor al brød fra 'levebrød'-brandet koster 13 kroner hele ugen. Jeg købte også et andet, som jeg vil vise jer en af dagene.

Multikernebrødet får 7 stjerner ud af 10 mulige.

søndag den 3. april 2011

Test #2: Gamle Mølles hørfrøbrød




Det her er en af mine personlige favoritter, når vi snakker køberugbrød. I det hele taget laver Gamle Mølle gode brød, og hjemme hos mine forældre var det faste rugbrød deres soft kerne. Nu er min mor begyndt at bage rugbrød selv, og det er jo det ultimative - det hjemmelavede brød på en god surdej og med masser af kerner. Ja for kerner, det er et kriterie for det gode brød. Derfor får hørfrøbrødet her også high five for at være fyldt med både rugkerner, hørfrø og solsikkekerner. Læg mærke til den fine struktur i brødet - det er alletiders, når kernerne fylder ligeså meget i billedet som dejen. Jeg spiste to skiver til morgenmad med peanutbutter og rabarberkompot (i øvrigt en virkelig lækker kombi)

Brødet er "soft" og fungerer rigtig fint uden at riste det - for ja, som mange nok ved, så er det vejen at pimpe sit kedelige køberugbrød - en tur på risteren. Men det behøver hørfrøbrødet her ikke, i hvert fald ikke første gang, man åbner posen.

På køberugbrødsskalaen får dette brød 8 ud af 10 mulige. Og i det hele taget en anbefaling af Gamle Mølles produkter skal lyde herfra.


fredag den 1. april 2011

Test #1: Schulstads kernerugbrød

Så skal det første rugbrød testes, og vi har i et par dage gået og gnasket i Schulstads kernerugbrød herhjemme. Så længe at det faktisk er lidt uretfærdigt, fordi brødet har ligget i en tre-dage. Nogen har sikkert købt tre pakker på en gang.

Rugbrødet er udstyret med det grønne nøglehul og et andet logo, der siger "vælg
fuldkorn først". Derudover er det uden konserveringsmidler og uden stråforkorter - det lyder jo meget godt. Hvis man kigger på en skive rugbrød ser det lidt kedeligt og
ensformigt ud. Der er ikke andre former for kerner end rugkerner, derfor synes jeg, navnet "kernerugbrød" er ret misvisende, der kunne godt have været lidt forskelligt i. Hvis man stikker snuden ned i posen lugter det af det, jeg fodrede min hest med, da jeg havde sådan en. Heste-rugbrød eller hunde-rugbrød som vi altid har kaldt det derhjemme.

Og så er der smagen. Meget klassisk køberugbrødssmag. Det har en ret sur eftersmag, men ellers bare bagt rug, sådan set. Igen er jeg nødt til at understrege, at netop denne pose måske har stået åben i 3 dage, og måske har der været en mere bemærkelsesværdig smag tidligere.

Jeg vil give dette rugbrød 2 ud af 10 mulige point.